dansdrama-rytmikfilmmusikteater

Musik

music notes 2073069 960 720

Blåsarskola

Undervisningen sker två gånger i veckan. En gång i en mindre elevgrupp där man lär sig sitt instrument och en andra gång för att spela i orkester, hela klassen tillsammans. De instrument de flesta eleverna kan välja mellan är Tvärflöjt, Klarinett, Altsaxofon, Trumpet, Kornett Trombon och Eufonium. Två av eleverna i klassen får däremot spela elbas respektive trumset. Läsåret börjar med 2-3 veckors instrumentprovning. När vi fördelat vilka elever som skall spela vilka instrument kommer själva musicerandet igång. Då börjar vi att spela enklare låtar som "Spanien", "Köp varm korv" och" Let´s Begin".

Framåt jul i samband med terminsavslutningen kan vi underhålla med "Bjällerklang". På våren brukar vi spela "Who´s da man" ("Zlatan-låten"), "We will rock you".

Orkesterspel är till stor del ett samarbetsprojekt där både den individuella och kollektiva insatsen spelar stor roll för resultatet. Riktigt kul blir det när alla inblandade övar hemma på sina instrument så att vi sedan kan ägna lektionstiden till att lära oss nya låtar och spelsätt.

  • Tidsåtgång: 2 gång per vecka under ett helt läsår, ett pass på 30 minuter i mindre grupper och ett pass på 40 minuter med hela klassen. 
  • Ålder: Åk 3-6
  • Lokalbehov: En större lokal (minst 40 kvm) som vi kan musicera i utan att det stör undervisning. (Ljudisolerad, eller avskild) lämpar sig för höga ljud.
  • Instrument lånar Kulturskolan ut kostnadsfritt.
  • Vid repetitionerna med klassorkestern  skall tre lärare närvara; elevernas klasslärare samt två lärare från Kulturskolan. Klassläraren bör delta i instrumentundervisningen och alltså själv lära sig att spela på ett av instrumenten.
  • Vid "stämrepet" som sker i mindre grupper om 30 minuter, förläggs dessa tre 30 minuterpass "på raken", och i två parallella grupper. Kulturskolans bägge lärare är på plats under en och en halv timme, och disponerar en grupp en halvtimme åt gången. Klassläraren måste ha möjlighet att gå ifrån under "sin" halvtimme då hen får instrumentallektion.
  • Två klasser: Konceptet "Blåsarskolan" förutsätter att två klasser på en och samma skola (varken mer eller mindre) samtidigt använder sig av detta kompanjonlärarerbjudande.
Ansvariga kompanjonlärare:

Andreas Ralsgård, Träblåslärare och Olle Jansson, Bleckblåslärare


Musik för de minsta

Genom musik, sång och rörelse utvecklar vi pulskänsla, dynamik, fantasi och samspel. Vi sjunger tillsammans, improviserar med rytminstrument, och leker musiklekar. Kanske så gör vi en egen musiksaga
  • Ålder: Syskongrupper (4-6 år) och förskoleklass
  • Tidsram: Enligt överenskommelse. Normalt sett 40 min/vecka under en termin.
  • Särskilda förutsättningar: Ca 12-15 elever i förskolegruppen. Med förskoleklass jobbar vi i halvklass (varannan vecka, eller så skiftar vi grupp vid terminsskiftet). Fri golvyta, Cd-spelare, piano eller keyboard. Bänkar o. dyl. måste vara undanplockat! Att föredra är om ni istället väljer att få er undervisning på Kulturskolan, där allt detta finns tillgängligt! En lärare/förskolelärare måste medverka under lektionen.
Ansvarig kompanjonlärare:

Yvonne  Pettersson, pianolärare

Skriv ut E-post