ARAB FILM FESTIVAL LANDSKRONA

arabfilm

Den 18-20 november hålls den andra upplagan av Arab Film Festival Landskrona. Det blir en filmfest för hela Landskrona med den arabiska filmen i fokus. I festivalens blickfång finner vi i år kvinnliga regissörer. Arab Film Festival Landskrona lyfter arabisk film med kvinnliga perspektiv och skapare. 

Arab Film Festival Landskrona arrangeras av Malmö Arab Film Festival. MAFF är den ledande och största filmfestivalen med fokus på arabisk film i västvärlden och södra Sveriges största publika filmfestival. 

Arab Film Festival Landskrona genomförs med stöd av Landskrona Kommun, Region Skåne, Film i Skåne och Svenska Filminstitutet. 

I samarbete med ABF Landskrona, Kulturskolan, 194 gruppen, Arab Cinema in Sweden och Landskrona Filmstudio.   

För att kunna se filmerna under Arab Film Festival Landskrona behövs - utöver biljett- festivalpass. Festivalpass hämtas i biljettkassan innan visningarna. Festivalpass måste uppvisas för entré till samtliga visningar och programpunkter. Även de med fri entré.

PROGRAM & FILMINFO

Lördag 18/11 - Landskrona Teater 

 • 17.00  Invigningsmingel med buffé & musik 
  GRATIS!

 • 18.00 Långfilm- Den syriska förlovningsringen (Mahbas) 
  Libanon, Jordanien, Egypten / 2016 / arabisk dialog med svenska undertexter / 92 min

  Therese är frun till en borgmästare i en liten by i Libanon. Hon har höga förväntningar inför ett stundande besök från dotterns blivande man och hans familj. Thereses bror, som dog i en syrisk explosion för 20 år sedan, är fortfarande högst närvarande i huset genom de stora fotografier av honom som finns uppsatta överallt. Therese är förväntansfull inför besöket och delar sin glädje med brodern genom att prata med fotografierna – tills hon plötsligt upptäcker att hennes efterlängtade gäster kommer just från Syrien.

 • 20.30 Långfilm- I am Nojoom - age 10 and divorced 
  Jemen, Frankrike, UAE / 2014 / Arabisk dialog med svenska undertexter / 96 min

  En liten flicka går in i en rättssal, tittar på domaren rakt i ögonen och säger "Jag vill ha en skilsmässa". I Jemen, där det inte finns någon åldersgräns för äktenskap, tvingas 10-åriga Nojoom att gifta sig med en 30-årig man. I gengäld erbjuds familjen en liten ekonomisk ersättning och en mindre mun att mätta. En legitim och godtagbar överenskommelse för alla, utom för Nojoom som snart upptäcker att hennes liv förändras till det värre. Ett vackert försvar för alla dessa flickor som tvingas bli vuxna allt för tidigt och för deras rätt till ett liv på egna villkor.

Söndag 19/11 - Kulturskolan 

 • 14,00 Dokumentärfilm- Little Eagles
  Egypten och Libanon I 2016 I Arabisk dialog med engelska undertexter I 77 min

  Mohamed, son till en blygsam arbetare, bor i Alexandria och drömmer om att ytta till Kairo och bli filmskapare. Där lär han känna Salma och Bassam och hos dem finner han det han saknar i sig själv; nämligen självförtroendet. Född till sjuttiotalets vänster föräldrar som motsatte sig en orättvis statlig regim börjar han söka i sin fars historia efter något intressant att dela med dem.

 • 15.30  Seminarium  “Hur bearbetas våld mot kvinnor i arabisk film?”

  Hur bearbetas våld mot kvinnor i arabisk film är ett seminarium som hanterar frågor som; hur porträtteras våld mot kvinnor i arabisk film? Vilket ansvar bär filmskaparen? Hur kan filmskapare porträttera våld utan att skapa fördomar och reproducera stereotyper? 

 • 16.30 Kortfilmspaket  On the Ropes 
  Libanon I 2016 I Arabisk dialog med engelska undertexter I 17 min 

  ON THE ROPES är en reflektion av det libanesiska samhället genom linsen av en särskild familj vars liv är fast i en limbo -precis som allt annat i landet.

A breath taking 

Egypten I 2017 l Arabisk dialog med engelska undertexter l 14 min

En dag bestämmer sig Samira för att förändra sin dagliga rutin efter ett plötsligt kall. 

The waiting room

Qatar I 2016 l Arabisk, engelsk dialog med engelska undertexter l 22min

Två familjer från olika bakgrunder benner sig plötsligt i en situation där de behöver dela rum med varandra på ett sjukhus intensivvårdsavdelning. Separerade enbart av ett tunt draperi möts två unga kvinnor i gemensamt hopp och förtvivlan när de försöker hantera en förälders insjuknande. 

Coma

Egypten, Syrien I 2016 I Arabisk dialog med engelska undertexter I 16 min

Mitt i det pågående syriska kriget vid en av stridsfronterna sjunker en gammal man, Ahmad Rifae, in i en koma där han svävar mellan liv och död. Hans son, Yahya Abu Dan, lovar att dedikera sitt liv till att ta hand om sin far, vilket försätter honom i en känslomässig inre kamp mellan engagemanget till sin far och sin vilja att leva ett annat liv.

 

 • Skapad
 • Träffar: 704